Antidoping ja kilpailumanipulaatio

ITF Taekwon-Do liittory ja sen jäsenet ovat sitoutuneet noudattamaan Suomen antidopingsäännöstöä ja sen myötä myös maailman antidopingsäännöstöä (WADA) ja  ITF Maailman liiton antidopingsäännöstöä. Haluamme olla mukana tekemässä puhdasta ja rehellistä sekä eettisesti kestävää urheilua yhdessä  kansallisten ja kansainvälisten urheilujärjestöjen kanssa. 


Kilpailumanipulaatiolla tarkoitetaan vilpillistä vaikuttamista ottelun tai kilpailun kulkuun tai lopputulokseen. Yleisesti ottaen kilpailumanipulaatio voidaan jakaa urheilu- ja vedonlyöntiperustaiseen manipulaatioon. Se ilmenee eri lajeissa eri tavoin esimerkiksi kilpailu-, ottelu- tai tulosmanipulaationa.

Sen seuraukset vaikuttavat urheilun perusarvoihin kuten ennakoimattomuuteen ja reiluun peliin. On tärkeä muistaa, että  kilpailumanipulaatio ei koske vain huippu-urheilua, vaan osa manipulaatiota voi esiintyä myös pienemmissä kilpailuissa.

ITF Taekwon-Do liiton tavoitteena on vaalia puhdasta urheilua sekä taata kaikille jäsenilleen oikeus reiluun ja tasavertaiseen urheiluun. Reilussa ja puhtaassa urheilussa kaikki lähtee kunnioituksesta: puhtain keinoin huipulle pyrkivä urheilija kunnioittaa toisia urheilijoita sekä yhteisiä sääntöjä ja vaalii samalla omaa hyvinvointiaan.

ITF Taekwon-Do liitto ei hyväksy dopingin käyttöä eikä kilpailumanipulaatiota missään muodossa. 

SUEKin  KAMU- LÄÄKE perustuu Lääketietokeskuksen tietokantaan, joka sisältää vain Suomesta saatavia myyntiluvallisia lääkevalmisteita. Hausta ei löydy erityislupavalmisteita eikä ravintolisiä. KAMU-lääkehaku on myös ladattavissa mobiilisovelluksena Android- ja iOS-laitteille.

PUHTAASTI PARAS on verkkokoulutus, jonka avulla niin urheilijat, urheilijan tukihenkilöt kuin kaikki muutkin urheilutoimijat voivat oppia ja varmistaa tietonsa antidopingasioista. Koulutuksen sisältö perustuu antidopingsäännöstöihin, jotka ovat tulleet voimaan 1.1.2021.

Koulutuksen suorittamisesta saa diplomin, jolla voi osoittaa suorittaneensa koulutuksen.

Verkkokoulutus kokonaisuudessaan suositellaan tehtäväksi vähintään kahden vuoden välein. Uusi antidopingsäännöstö tuli voimaan vuoden 2021 alusta ja sen myötä vanhat suoritukset nollaantuivat ja kaikkien tulee tehdä uusi päivitetty koulutus kokonaisuudessaan

Jokaisella on oikeus ilmoittaa, jos epäilee doping-, kilpailumanipulaatio- tai katsomoturvallisuusrikkomusta tai muuta eettistä rikkomusta urheilussa. Puuttumalla rikkomuksiin autat suojelemaan urheilijoita ja urheilua sekä turvaamaan tasavertaiset ja turvalliset lähtökohdat kaikille urheilijoille. ILMO-palvelussa voit tehdä ilmoituksen urheilijan tai muun toimijan epäilyttävästä toiminnasta.

Reilusti paras on verkkokoulutus, joka auttaa niin urheilijoita kuin muita urheilutoimijoita tunnistamaan kilpailumanipulaation ilmiönä sekä antaa työkaluja sen kohtaamiseen.